Kurz Syntax B je určen studentům druhého ročníku denního i kombinovaného studia, kteří se připravují na dvousemestrovou zkoušku ze syntaxe. Kurz je rozdělen do několika tematických okruhů, které svým obsahem odpovídají tematům probíraným v povinné studijní literatuře, a to v A Student‘s Grammar of the English Language (Greenbaum, Quirk, Longman 1990).

Kurz nabízí ke každému tematickému okruhu následující části: Lecture (přednáška), Tasks (úkoly), Answers (odpovědi) a Test (test). V části Lecture 1 až 9 jsou obsaženy handouty, které si studenti musí natisknout ještě před účastí na přednášce, aby mohli sledovat probíranou látku a nemuseli si vše zaznamenávat. Na přednášce se již další materiály neposkytují, studenti si pouze připisují své poznámky do handoutů. Ty jsou užitečné také pro studenty, kteří přednášky navštěvovat nemohou, protože jim to nevychází např. z rozvrhových důvodů nebo protože přednáška není součástí jejich studijního programu. Handouty totiž obsahují výběr toho nejpodstatnějšího z povinné odborné literatury.

Pokud jde o část Tasks 1 až 9, tu si vybírají studenti, kteří mají zájem si procvičit látku probranou v přednáškách či samostatně nastudovanou z odborné literatury. Najdou zde ke každému tematu deset až patnáct kontrolních otázek, a to bez odpovědí. Doporučujeme si otázky nejprve natisknout a pak si je zkusit samostatně vypracovat, popř. si donést natištěné otázky i do přednášky a v případě potřeby požádat přednášejícího o vysvětlení.

Oddíl Answers 1 až 9 je určen především studentům, kteří potřebují probíranou látku co nejrychleji zvládnout. Obsahuje totiž tytéž otázky jako oddíl Tasks 1 až 9, jsou však k nim už přímo přiřazeny také správné odpovědi a odkazy na příslušnou odbornou literaturu. 

V neposlední řadě je možné použít interaktivnější způsob prověření znalostí daného tematu, a to v části Test 1 až 9. Tyto testy obsahují otázky na to nejpodstatnější z každého tematického okruhu. Po vyzkoušení testu lze přejít do varianty, kdy se objeví také správně vypracovaná odpověď, v případě potřeby i podrobnější výklad a odkaz na příslušnou odbornou literaturu. Tento oddíl je vhodný zvláště při přípravě na skládání zkoušky.

Kromě výše uvedených devíti okruhů mají studenti možnost vyzkoušet si své znalosti na  souhrnných testech. Ty obsahují výběr otázek z dílčích testů a doporučujeme vyzkoušet si je  těsně před zkouškou, popř. je použít při opakování na lingvistickou část bakalářské zkoušky.

Kurz také obsahuje informace o ústní zkoušce ze syntaxe, a to tři oddíly otázek, povinnou a doporučenou studijní literaturu k jednotlivým tematům a v neposlední řadě také ukázky vět používaných při syntaktické analýze u ústní zkoušky.

Kurz Syntax B je vhodným doplněním předmětu Seminař k syntaxi A a nezbytným doplněním Semináře k syntaxi B u denního dvojoborového studia angličtiny. Je vhodný jak pro studenty, kteří mají zájem hlouběji si procvičit danou látku, tak pro studenty, kteří mají se zvládáním látky problémy. U jednooborového či kombinovaného studia angličtiny je dobrou pomůckou při samostudiu, protože zdůrazňuje nejdůležitější jevy a snaží se pomoci studentům zvládnout danou problematiku bez zbytečného memorování.